Blog

Byfornyelse for folket, af folket

Forfatter: 
admin
Category: 
ILab Notes

PICNIC 2011

Jake Barton: Urban Collaboration and Storytelling

Jake Barton er interesseret i, hvad der binder folk sammen i byer - hvad der gør en by til en helhed, og hvad der skaber en kollektiv hukommelse i et fysisk rum, som indeholder så mange individuelle kulturer, synspunkter, meninger og helt enkelt, personer. Barton er stifter af Local Projects, en mediedesignvirksomhed, som arbejder med at lave interaktive medieinstallationer for museer og offentlige rum. Han fremviser nogle af de installationer, Local Projects har lavet.BMW Guggenheim Lab to Launch in New York in August 2011 See the project at http://www.bmwguggenheimlab.org/index.php?option=com_mediastorm&view=videos&task=view&id=3

 

BMW Guggenheim Lab er et rejsende laboratorium, som skal få folk til at samarbejde og innovere moderne byliv, og hvordan det kan forbedres. Det består af en række installationer, systemer og udstillinger, som folk kan interagere og spille med. En af installationer består eksempelvis af en skærm, hvor spørgsmål om byen dukker op: Skal der være en vejbane til ambulancer og til andre nødstilfælde? Skal 10 pct. af alt nyt byggeri være billige lejligheder, så eksempelvis studerende også har råd til at bo i byen?

Installationerne inviterer folk til at diskutere og indgive deres mening, efter synspunkter fra alle sider er blevet fremlagt. I slutningen af dagen bliver alle spørgsmål og deres svar stykket sammen i et regnestykke, så de politiske beslutningstagere kan se, hvad byboernes prioteringer er. BMW Guggenheim Lab skal rundt i ni byer over de næste seks år. Det startede i august 2011 i New York og kommer bl.a. forbi Berlin og Mumbai efterfølgende.

Change by Us er et platform, som gør det muligt for byboere at realisere deres idéer om en bedre by. Man kan uploade sin idé på hjemmesiden, og den trækker så projekter frem, hvor ens idé allerede er brugt. Hvis idéen ikke er blivet brugt før, formidler Change by Us kontakten til personer, som kunne været interesserede i at hjælpe med at stable projektet på benene.

Projektet startede med, at folk lagde post-its med deres ideer over hele New York, hvorefter de tog et foto af det og uploadede det på hjemmesiden - og overrakte den til politikerne. Barton understreger, at projektet ikke er tænkt som en måde at ophobe information - det er nemlig let i disse tider - men snarere at opmuntre folk til selv at ændre byen. Change by Us er en platform, som skal aktivere menneskelige forhold og realisere projekter, som er gode idéer.

Eksempelvis har nogle lavet en lille kyllingefarm på Bronx, mens andre har istandsat en offentlig have. Andre samles om et kollektivt måltid. Idéen er nu i gang med at sprede sig til Philadelphia og Seattle.