Blog

Det fysiske shoppingcenter bliver socialt

Forfatter: 
admin
Category: 
ILab Notes

PICNIC 2011
Gerard Groener: Socializing Retail Space

Kan du huske dengang, man blev nødt til at flytte sit fysiske korpus ned i en butik for at anskaffe sig musik, tøj, bøger og stort set alt andet? Med netshopping slipper du for at stå i kø til frigivelse af den syttende Twilight-bog. Og det kan butikkerne mærke: De fysiske butikker oplever en markant nedgang i antallet af shoppere.

Gerard Groener er administrerende direktør for investeringsvirksomheden Corio, som har fokus på detailhandlen. Corio ejer godt 100 shoppingscentre og har en portfolioværdi på 6,8 mia. euro. Groener understreger dog, at detailhandel er målt i shoppere og ikke butikker - og at der er et enormt behov for at nytænke den fysiske shoppingoplevelse: Fysiske butikker har ufleksible åbningstider, upraktiske geografiske beliggenheder og et lille udvalg i forhold til netshops.

Fremtidens shoppingscentre vil blive bygge som et sted, man har lyst til at mødes og hænge ud - ikke som en personlighedstør bygning malet i købefremmende farver. Det kan eksempelvis være torvehaller a la dem, der er åbnet på Israels Plads i København, hvor sælgeren ikke er en bebumset teenager, som tjener smertefulde 90 kr/t på at sige: "Jeg tror, det er en ost af en slags... men jeg er ikke helt sikker." I gamle dage stod ejeren selv i butikken og var på fornavn og "pænt goddag" med alle kunderne. Den kapacitet har de færreste butikker i dag: Groener foreudsiger, at loyalitetskort får den rolle i fremtiden.

Vigtigst er dog, at butikkerne får stablet en dialog med forbrugeren på benene. I løbet af de sidste 5-10 år har det primært være envejskommunikation. Butikkerne har brug for at starte en dialog med shopperne og vise, at de ikke bare eksisterer for at sælge, men også er stolte af deres produkter.

Photo: Maurice Mikkers